Vlieland » Informatie Vlieland

Informatie Vlieland

Wie met een vliegtuig een tochtje over de Nederlandse Waddeneilanden maakt, zal zich verbazen over Vlieland.
Vlieland is anders.
Terwijl op de andere eilanden de aangrenzende zandplaat, het voornaamste dorp en de veerdam aan de westkant liggen en de uitgestrekte woeste gronden oostwaarts, is dat bij Vlieland andersom. De zandplaat de Richel en het dorp liggen in het oosten, de natuur -in de vorm van een enorme kale vlakte en een smal duingebied- in het midden en het westen. De zandvoorraad op de Vliehors en de overheersende westenwinden zorgden voor de vorming van het hoogste duin op de Waddeneilanden: het veertig meter hoge Vuurboetsduin, met daar bovenop de vuurtoren.

In de luwte van dat duin ligt het dorp Oost-Vlieland, waarvan de oudste vermelding uit 1245 dateert. Vanaf het laatste kwart van de 16e eeuw beleefde het dorp een bloeiperiode die zou duren tot het begin van de 19e eeuw. Het profiteerde van zijn gunstige ligging aan een beschutte rede, die steeds intensiever gebruikt werd door het toenemende scheepvaartverkeer naar de koloniën van de Republiek. Het dorp wordt beschermd door een dijk en omringd door bos en duin. In het dorp bevinden zich verscheidene monumentale panden, waardoor het dorp een sfeerbeeld oproept van een honderd jaar geleden. De winkels, terrasjes en uitgaansgelegenheden houden het dorp echter levend.

Algemene gegevens
De gemeente Vlieland beslaat een oppervlakte van 32.050 hectare, die bestaat uit:
- buitenwater: 27.994 hectare
- land: 4.052 hectare
- binnenwater: 4 hectare

De oppervlakte land kan als volgt worden ingedeeld:
- duinen: 1.200 hectare - stranden: 100 hectare
- Vliehors: 2.116 hectare - Richel: 116 hectare
- Kroonspolders: 200 hectare - bos: 280 hectare
- bebouwing: 40 hectare

Per 1 januari 2007 bedroeg het aantal inwoners 1137 personen en het aantal woningen (exclusief de zomerwoningen) ± 470 stuks.

Bron: VVV Vlieland

© 2020 - Vlieland TV  |   Home   |   Disclaimer   |   Sitemap   |   Webdesign: Since 92